«Η πρόταση της φορολόγησης των κερδών των τραπεζών και όπου κέρδη ορίζουμε οτιδήποτε προκύπτει ως καθαρό απόθεμα για τις τράπεζες μετά την αφαίρεση των εξόδων και των φόρων, τα οποία κυμαίνονται πάνω από ένα ποσό της τάξεως των τεσσάρων δισεκατομμυρίων είναι μία, θα έλεγα, κοινωνική και πολιτική αναγκαιότητα, η οποία προκύπτει από αδιάσειστα στοιχεία και βεβαίως δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα σε ό, τι αφορά τη σταθερότητα της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, που είναι πυλώνας ανάπτυξης για κάθε χώρα και κάθε οικονομία» τόνισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚΜιλένα Αποστολάκη μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Zoi.gr»με την Χριστίνα Βίδου.
«Υπάρχει μία προσέγγιση η προσέγγιση που λέει ότι αυτό θα αποσταθεροποιούσε τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Και υπάρχει και η προσέγγιση του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ που μιλάνε ότι το ποσοστό το οποίο προσδιόρισε το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή το 5%, είναι σταγόνα στον ωκεανό και είναι ανεπαρκές. Κατά την άποψή μου και τα δύο επιχειρήματα είναι επιχειρήματα σαθρά και καταρρίπτονται εύκολα. Σε ότι αφορά το επιχείρημα της κυβέρνησης. Εάν το τραπεζικό σύστημα για το οποίο ο ελληνικός λαός πλήρωσε με αίμα, ιδρώτα και θυσίες πάνω από 38 δισεκατομμύρια ευρώ για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες πάνω από τρεις φορές και έχασε από την περαιτέρω αποεπένδυση μετά την προώθηση μετοχών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε ιδιώτες, ήταν πραγματικά σε αυτή την καμπή που περιγράφει ψευδώς η κυβέρνηση, τότε δεν θα είχε μοιράσει μερίσματα και δεν θα είχε προχωρήσει σε αυτές τις τόσο γενναίες, για να μην πω προκλητικές αυξήσεις στους μισθούς των διοικήσεών τους. Άρα, το τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με τις εκθέσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι η κερδοφορία του σε πάρα πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, η ρευστότητα του επίσης. Αντιθέτως, τα προβλήματα αφορούν τη μη πιστωτική επέκταση, δηλαδή τη μη χορήγηση δανείων και βέβαια τα γνωστά ζητήματα, τα οποία είναι και ο λόγος που προκάλεσαν την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, οι θηριώδεις προμήθειες οι οποίες χρεώνονται και η θηριώδης διαφορά ανάμεσα στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων, υπερδιπλάσια από ό,τι συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Αποστολάκη.
Το κράτος οφείλει να έχει ελεγκτικό και ρυθμιστικό ρόλο, επισήμανε στη συνέχεια η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
«Σε μια ελεύθερη οικονομία, στην οποία πιστεύει το ΠΑΣΟΚ, δεν σημαίνει ότι το κράτος είναι απόν. Δεν σημαίνει ότι το κράτος εκχωρεί τις ρυθμιστικές και ελεγκτικές του αρμοδιότητες προκειμένου να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον και εν προκειμένω την κοινωνική συνοχή. Άρα αυτή η πρωτοβουλία, δυστυχώς έρχεται μετά την αντίρρηση των τραπεζών εδώ και πέντε χρόνια να προβούν μόνοι τους σε όλες αυτές τις διορθωτικές λειτουργίες που θα δημιουργούσαν ένα διαφορετικό περιβάλλον. Δηλαδή από μόνες τους να μειώσουν τις προμήθειες και τις χρεώσεις και από μόνες τους, καθώς το επιτόκιο ανεβαίνει, να αυξήσουν σε ένα βατό για αυτές επίπεδο τα επιτόκια των καταθέσεων. Και αναρωτιέμαι γιατί ο κύριος Χατζηδάκης, μετά από το στρίμωγμα, να το πω έτσι, το οποίο υπέστη από την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε πρωτοβουλίες. Τι τον εμπόδιζε πέντε χρόνια να πάρει αυτές τις πρωτοβουλίες; Γιατί έχουμε σταθεί στη γραφική, έτσι τη χαρακτηρίζω, δήλωση του προκατόχου του, δεν θέλω να την επαναλάβω, γιατί πραγματικά τη θεωρώ πάρα πολύ και κακόγουστη και κακόηχη σε σχέση με τη συνάντησή του κάποτε με τραπεζίτες. Λοιπόν, το κράτος επί Νέας Δημοκρατίας έχει απεκδυθεί του ελεγκτικού και ρυθμιστικού του ρόλου και αυτό είναι που έρχεται να εγγυηθεί το ΠΑΣΟΚ με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και με όρους ενός μερίσματος που οφείλει να επιστρέψει στην κοινωνία» συμπλήρωσε η κ. Αποστολάκη.
Σχετικά με τον χαρακτηρισμό του ΠΑΣΟΚ ως «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ» σε ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, η κ. Αποστολάκη έκανε το ακόλουθο σχόλιο.
«Μια κυβέρνηση η οποία χαλάει πλούσιο επικοινωνιακό χρόνο με τους συμβούλους της και φαιά ουσία για να χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ πριν από 5 μήνες ΚΚΕ του Κέντρου και τώρα πράσινο ΣΥΡΙΖΑ, θα τη συμβούλευα να ασχοληθεί περισσότερο με τα δικά της ζητήματα, τα οποία δεν είναι λίγα. Τώρα το να κατηγορεί κάποιος το ΠΑΣΟΚ για πράσινο ΣΥΡΙΖΑ που έχει πληρώσει πάρα πολύ ακριβά την προσήλωσή του στην υπευθυνότητα και στη μη τοξική διεξαγωγή του πολιτικού διαλόγου, είναι νομίζω πάρα πολύ αναντίστοιχο με την πραγματικότητα».
Όσο αφορά στο ζήτημα της μείωσης των συντελεστών του ΦΠΑ, η κ. Αποστολάκη είπε χαρακτηριστικά: «Να θυμίσω καταρχήν, για να δούμε και μια αναλογία και μια τάξη μεγέθους συνέπειας των μεν και των δε, ότι ο συνεπής κατά τα άλλα και σοβαρός πρωθυπουργός το 2019 ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμευόταν και έταζε οριζόντια κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα είδη, χωρίς καμία κοστολόγηση. Επίσης τώρα, ο ίδιος συγκροτημένος και σοβαρός πρωθυπουργός που μας εγκαλεί ότι είναι ένα μέτρο ατελέσφορο που δεν θα γυρίσει στην τσέπη των καταναλωτών, που δεν θα περάσει στη μείωση των προϊόντων, λέει ότι θα το κάνει το 2027. Λοιπόν, εμείς ερχόμαστε και λέμε πολύ στοχευμένα για ένα μέτρο το οποίο θα είναι έκτακτο, δεν θα είναι μόνιμο, θα αφορά μόνο τα είδη πρώτης ανάγκης και μετά από μία αξιολόγησή του θα επεκτείνεται και επικαλούμαστε και χώρες που το έχουν με επιτυχία εφαρμόσει, όπως είναι η Ισπανία»
Αναφερόμενη τέλος στο ύψος του κατώτατου μισθού, επισήμανε τα εξής. «Το πρόβλημα της χώρας είναι μεγάλο γιατί εξακολουθεί η εσωτερική υποτίμηση σε ό, τι αφορά τη μισθωτή εργασία, σε αντίθεση με τις τιμές και την απληστία των κερδών που καλπάζει, σε αντίθεση επίσης με τις τιμές στη γη και τις χρήσεις γης. Ενώ όλα αυτά καλπάζουν λοιπόν, ενώ το σούπερ μάρκετ είναι απλησίαστο, ενώ τα ενοίκια είναι απλησίαστα υπάρχει ένας αποπληθωρισμός που χτυπάει τη μισθωτή εργασία και όσο η κυβέρνηση διατηρεί το μνημονιακό πλαίσιο χωρίς να έχει καμία υποχρέωση, δηλαδή την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την κατάργηση της μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία, τόσο θα εξακολουθούμε να ζούμε στην Ελλάδα με αυτούς τους χαμηλούς μισθούς και τόσο θα εξακολουθούμε να χάνουμε την προστιθέμενη αξία των νέων επιστημόνων μας που θα φεύγουν στο εξωτερικό για να διεκδικήσουν αξιοπρέπεια στη ζωή τους».